A kölesdi fehérhímzés Decsen


A kölesdi Díszítőművész Szakkör 2015. március 28-án Kajdacs, Sióagárd, Gyönk, Zomba, Kakasd, Paks, Tolna után nyolcadik állomásként Decsen mutatta be a Tolna megyei értéktárba is bejutott kölesdi fehérhímzést

Esemény időpontja: 2015.04.03
2015-04-04

A kölesdi Díszítőművész Szakkör 2015. március 28-án Kajdacs, Sióagárd, Gyönk, Zomba, Kakasd, Paks, Tolna után nyolcadik állomásként Decsen mutatta be a Tolna megyei értéktárba is bejutott kölesdi fehérhímzést.

A megjelenteket és a kölesdi szakkört Biczó Ernő polgármester köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy Decsre hoztuk bemutatni a fehérhímzést, hiszen falujuk a Sárköz neves települése, és a sárközi hímzés napjainkban is él, de szívesen érdeklődnek más tájak népi kultúrája iránt is.

Ez után Vargáné Kisfalvi Erzsébet a szakkör művészeti vezetője bemutatta falunk népi kultúráját, a népviselet hímzett darabjainak mintavilágát, a szakkör történetét, eredményeit.
Beszélt a 2014 nyarán megvalósult alkotótáborról, az ott született „kölesdi csavarintós” gyöngyről, melyet Pálné Osvald Éva népi iparművész tervezett a sárközi gyöngy mintájára, a néptáncosok fellépő ruhájához.

A Zönge népdalkör két dalcsokorral tette hangulatossá a rendezvényt, majd a megjelentek a kiállítási darabok kapcsán sok kérdést tettek fel a munkák alkotóinak.
Végül a kínált pogácsa és bor mellett folytatódott a tapasztaltcsere.