Gabonaválasztmányi ülés Kölesden


A Gabonatermesztők Országos Szövetségének megyei választmánya június 2-án megtartotta soros ülését. Mint minden alkalommal elsőként a terménypiaci kilátások kerültek szóba.

Esemény időpontja: 2015.06.01
2015-06-02

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének megyei választmánya június 2-án megtartotta soros ülését.
Mint minden alkalommal elsőként a terménypiaci kilátások kerültek szóba.
A témát Elekes Balázs a Goldkern cégvezetője vezette fel. Megitélése szerint búzából és kukoricából a készletek a tavalyi szinten állnak, tehát alapvetően nincsenek lényeges hatással az árak alakulására.
A terményárakat sok más fontos tényező mellett az olajárak alakulása is meghatározza.
A 60-70 dolláros olajár nem kedvez a gabonák árának, ráadásúl az iráni blokád megszűnése olcsóbbá teheti az olajat.

A napi folyamatokat elemezve a párizsi tőzsde pl. a repcét 10 euróval magasabban jegyezte, így most 111000 Ft/ tonna áron lehet értékesíteni.
A magas olajsav tartalmú napraforgót 120000ft-ért, az ipari napraforgót 105000 Ft-ért szerződhetjük a mai feltételek mellett.
A gabonák közül a takarmánybúza 42-43 ezer Ft., az étkezési búza 50 ezer Ft körül alakulhat.
Az árpa nemsokkal haladhatja meg a 40 ezer Ft-ot. Az árakat növelheti, hogy a környező országokban gyengébb termés várható, gyengébb minőséggel párosulva.

Elekes Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy aki jó árat akar elérni búzából, annak fajtánként elkülönítve kell tárolni a terményt, felkészülve arra, hogy tovább kell tárolni.

A következőkben Bálint András a Phylazonit Kft régióvezetője a talajbaktériumok szerepéről értekezett.
A talajéletet nem summázhatjuk úgy, hogy amit nem látunk az nincs. Olyannyira nem, hogy egy marék földben annyi darabszámú mikroorganizmus él, mint a föld lakossága.
A talajélet milyensége kulcs a növényhez. A talaj legfontosabb erőforrásunk, ezért fenntartható módon kell gazdálkodnunk, megőrizve minőségét és termőképességét.
A talajoltás egy növény termesztésének első, alapozó fázisa. Segitségükkel növekszik a tápelemek megkötése, feltárása, a növényi fejlődést támogató szerves anyagok termelése, és javul agyökér végelme.

Egyebekben Petőházi Tamás a GOSZ elnökhelyettese tájékoztatott gabonapiaci kilátásokról és az aktuális pályázati lehetőségekről. Szomorúan állapította meg, hogy a környező országokban már pályázhatnak a gazdák, míg nálunk a kiírás sem jöhet szóba.
A sokakat érdeklő AKG is még embrionális állapotban van és azt sem lehet tudni, hogy mik lesznek a priorítások.

Varga András
a gabonaválasztmány elnöke