Viseletbemutató a Gyöngyfűző táborban


2018. augusztus 1-én a harmadik gyöngyfűző táborban a gyöngyfűzök és érdeklődők Minorits Jánosné öcsényi viseletről tartott előadását hallgatták.


Esemény időpontja: 2018.08.01
2018-08-05

2018. augusztus 1-én a harmadik gyöngyfűző táborban a gyöngyfűzök és érdeklődők Minorits Jánosné öcsényi viseletről tartott előadását hallgatták.

A fák árnyékában ülők érdeklődve látták a csodálatos őcsényi viselet darabjait, miközben lépésről-lépésre vehettek részt az öltöztetés mesterségébe.

Két kislány, eladó lány és menyecske öltöztetése során láthattuk, hogy az alsó ruhára hogyan kerülnek fel a ruhák rétegei.

Az ünnepi viselet borotváltselyem szoknyája mellett láttuk a hétköznapok termo szoknyáját, majd a löbike (női blúz) fehér és színes változatát.

Öltöztetés során a fehér, hímzett kisalsó ümögre először az öt darab rokolya (alsószoknya) került, ezekre a vastag borotváltselyem szoknya, melynek gazdag díszítését is megcsodálhattuk.
Következett az 1880-as évekből származó röpi, majd a rostos kötény, ami nem ér le a szoknya aljáig.

A kötény derékrészét szorítkó (gyöngyös öv) takarta.

A fejet fedő termókendő három csípéssel befogva (asszonyhajtás) fedte a fejet, hátul a sarok alatt kötötték meg.

Találkoztunk a fürtös nyaksival és a kézben tartott zsebkendővel, a kontypántlika főkötővel, a parittyafőkötő sokféle mintájával, melyet fekete zsorzsettre hímeztek.

Megtudtuk, hogy a borotváltselyem szoknya virágai nem festett, hanem beleszőtt virágok, a fehér, bő ujjú löbi (ing) maguk szőtte bodorvászonból készült.

A szoknyák aljára varrt ablegációt (rátét) több szélességben és sokféle mintával vásárolták.

Az előadó megjelent könyvében minderről bővebben olvashatunk.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban