Kortárs kórképek Dr. Baranyai Eszter előadása


2019. január 26-án nagy kíváncsisággal vártuk Dr. Baranyai Eszter Kortárs kórképek című előadását.


Esemény időpontja: 2019.01.21
2019-01-28

2019. január 26-án nagy kíváncsisággal vártuk Dr. Baranyai Eszter Kortárs kórképek című előadását, mivel a kórkép kifejezés valamilyen betegségre utal.

Rövid időn belül kiderült, hogy itt a társadalom kórképéről fogunk hallani.

A társadalompatalógia a modern társadalmak működési zavarival foglalkozik, amely az egyén és a közösség számára is fontos.

Fogyasztási társadalomban élünk, ahol az egyén létigényei kielégítettek, ezért az egyén új életcélokat keres.

Találkoztunk az unatkozó ember, a közösségen kívüli ember magányával, félelmével, a manipulálható, befolyásolható posztmodern emberrel.

A társadalom egy másodlagos szervezet, amely egyedekből, csoportokból áll, és úgy épül fel, mint egy erdő, amely fákból áll.
A társadalom mechanizmusában az egyén hat a csoportra, a csoport a társadalomra, az viszont az egyénre, és ez egy örökös körforgás, amelybe beavatkozni legkönnyebben az egyénnél lehet.

A modern kor kezdetét a Francia forradalomtól számítjuk, a posztmodern korszak pedig a második világháború után kezdődik.
A fogyasztói társadalom a XX. század terméke.

Itt hallottunk az unatkozó, az ideális fogyasztó emberrel, és a modern gyarmatosításról, amely gombnyomással történik.
Szó esett a „jó lét” és „jóllét” problémájáról, a lelki betegségekről, a depresszióról, az alkoholbetegekről, öngyilkossági kísérletekről, az önimádatról, önértékelésről, elbizonytalanságról, a média hatásáról, a kötelékek kereséséről, és a generációs különbségekről.

Külön fejezet volt a magyar lelkiállapot, annak kialakulása.

Hogy jól érezzük magunkat ahhoz a szándék is kell, és a közösségfejlesztés kapcsán fontos a közösségek létrehozása.