Dr. Baranyai Eszter előadása Adyról


2019. december 2-kán a népfőiskola előadásán Dr. Baranyai Eszter megyei aljegyző Ady halálának századik évfordulóján Ady címmel tartott előadást.


Esemény időpontja: 2019.12.02
2019-12-06

2019. december 2-kán a népfőiskola előadásán Dr. Baranyai Eszter megyei aljegyző Ady halálának századik évfordulóján Ady címmel tartott előadást.

Mint magyar tanár, költészetét és személyiségét is kedveli, de a költő irodalomtörténeti szempontból is megkerülhetetlen, mondta az előadó.
Az előadás igazi címe, „Az én Adym”.

A korrajz kapcsán hallottunk Pest-Buda egyesítéséről, a korabeli építészetről, a társadalmi ellentétek kialakulásáról, a falu-város ellentétéről, a sztrájkokról, a társadalmi átalakulásról, Bartók-Kodály munkásságáról, majd Ady életútjáról.
Családjáról, iskoláiról, a Lédához fűződő szerelemről, Párizsi útjairól, a megjelenő „Új versek” kötetről.

Hallottunk a megosztó személyiség elszigetelődéséről, a Nyugat című folyóirat szerepéről, de bekukkanthattunk a korabeli kávéházak életébe is, melyek az akkori irodalmi élet színhelyei voltak.

Az anyagi gondokkal küzdő Ady egészsége megromlott, a Léda szerelem után Boncza Bertával a Csinszka szerelem bontakozott ki, akit feleségül is vett.
Vele Pesten éltek.
1919. januárban hal meg.

A nemzet halottjaként Budapesten temetik el.

Munkásságát tükrözi a 14 verseskötet, ars poeticáját pedig 4 verssel idézte az előadó, melyeket neves színészek előadásában hallgattunk meg.

Góg és Magóg fia vagyok én
A magyar Messiások
Új vizeken járok
Szeretném, ha szeretnének

Hallottunk az istenes, a magyarság és a Csinszka versekről.
A „Nyugat” első nemzedékéhez tartozott.

Láttuk a New York és Meteor kávéházakat, hallottunk a Móriczhoz és Babitshoz fűződő barátságról.

Megismertük az Erdélyhez való kötődését, az 1916-os hadüzenet és az 1918-as vereség hatását.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban