A Gyöngyfűző tábor hatodik éve


2019-ben Kölesdre hatodik éve térnek vissza a gyöngyfűzők. A nagy érdeklődésre való tekeintettel az idei évben is három csoport indult.


Esemény időpontja: 2019.08.01
2019-08-01

2019-ben Kölesdre hatodik éve térnek vissza a gyöngyfűzők.

A nagy érdeklődésre való tekeintettel az idei évben is három csoport indult Pálné Osvald Éva vezetésével.
A csoport segítője Varga Sándorné.

Az első csoportban résztvevő tizenegy alkotó Hannoverből, Budapestről, Sárbogárdról, Várpalotáról, Halásztelekről, Kehidakustányból, Nógrád faluból, Pörbölyből, Decsről érkezett, és a táborvezető által tervezett népi mintákon dolgozott.

Július 5-én fejezték be a munkát, a záró kiállításon hat ukrán nagy azsúros gallért, öt kárpátaljai „szalonnás” mintát, kettő kölesdi csavarintós gallért, a sárköziből két kis csafringot, és a Dél-Amerikai Saraguróból, (ami eltér az európai fűzéstől), két „arana” négy „paralelos” és hét darab „rosas” alkotást láthattunk.

A második tábor június 4-én kezdett dolgozni, tematikájukban a modern és népi gyöngyfűzés szerepelt.

Tiszaújvárosból, Sárvárról, Balatonfüredről, Paksról, Dunaújvárosból, Sarkadról, Pilisborosjenőről és Budapestről érkeztek, összesen 80 kész munkát mutattak be a záró foglalkozáson, melyek között nagygallérok, csafringok, szettek, ukrán gallérok szerepeltek.

A július 7-én induló táborban csak a sárközi kultúrára épülő munkák készültek.

Itt 14 fő dolgozott, de két bejáró is volt, Decsről és Őcsényből, a többiek Szlovákiából (Felvidék), Sárbogárdról, Szeghalomból, Budapestről, Isaszegről, Bajáról, Balatonfüredről, és Paksról érkeztek.

Örömmel láthatjuk, hogy Kölesd neve az ország sok településén, sőt határainkon kívül is ismertté vált, a térképen megtalálják.

Az alkotótáborban mindig szánnak időt a település megismerésére.
Látták a „Kismegyeházat”, a padlásmúzeumot, éredeklődtek a kölesdi népviselet és fehérhímzés után is.
Június 30-án pedig Sárközi viselet bemutatót tartott Minorits Jánosné, amelyet a faluból érdeklődők is megnézhettek.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban