Az ÉrtékSték első előadása "A facebook veszélyei"


2019. augusztus 16-án 18 órakor került sor a Kölesdi Közéleti Egyesület „ÉrtékSték” előadás-sorozatának első előadására.


Esemény időpontja: 2019.08.16
2019-08-18

2019. augusztus 16-án 18 órakor került sor a Kölesdi Közéleti Egyesület „ÉrtékSték” előadás-sorozatának első előadására.

A megnyitóban elhangzott, hogy az ÉrtékSték” előadásokkal egy olyan értékközösség újraélesztése a cél, amelyet apáink, nagyapáink óvtak, hittek, tanítottak, összefogtak és összetartottak.

A mai rohanó világban nagyon sok emberi érték elsikkad, a fogalmak, mint család, barátság, szeretet kiszürkülnek.
Elrohan mellettünk az élet, és mi vele rohanunk.
Meg kell látni, hogy az érték itt lakik bennünk, mi magunk vagyunk az érték, a tetteink, a gesztusaink, az erényeink, vagy a hibáink feletti beismerés.

Szemléletbeli változást csak összefogással lehet elérni, mert a cél ezt a közösséget újraéleszteni, jobbá tenni.
Ez közös cél, közös érdek, közös jó!
Két nap van az életben, amikor nem tehetünk semmit. A tegnap és a holnap.
Ma kell élni, örülni, szeretni, a gyerekeinkkel és a szüleinkkel lenni és a barátokra időt szakítani.

Az előadás témája a „Facebook veszélyei” volt.

Balcsik Tamás Zsolt (szociálpolitikus és terapeuta) előadását azzal kezdte, hogy nem tisztje véleményt mondani a Facebookról, hiszen nem maga a program az, ami a felhasználónak közvetlenül a kárára lesz, hanem a nem megfelelő használat, érti ez alatt a mértéktelenséget is.

Az előadás interaktív jellegű volt, így a résztvevők kérdéseikkel irányíthatták az előadás menetét, és egyben választ kaphattak az őket leginkább érdeklő kérdésekre.

Ez az itt helyben újszerű előadásmód azonban nem volt gátja az ismeretek átadásának.
Az előadásból kiderült, hogy a magyar Facebook felhasználó átlag 89 percet tölt a közösségi oldal előtt.

A szakember elmondta, hogy az egyik legnagyobb veszélye a túlzott használatnak hogy függőség alakulhat ki. Az ember fokozatosan hozzászokik és egyre többet és többet foglalkozik a profiljával, az emberi kapcsolatait az oldalon kezdi élni, és fokozatosan elveszíti a valósággal való kapcsolatát, mert az agya a Facebookot tekinti a valóságnak.

A függőség mechanizmusa nem különbözik a szerhasználók (ital, dohányzás, gyógyszer stb.) vagy a TV, Internet, és Facebook túlhasználók között.

Kitért arra is, hogy a mértéktelen elektronikus kép (TV, Internet stb.) hatására „ellustul” az agy, és az álmokat (amelyek feladata a napközbeni ingerek feldolgozása) lecseréli a könnyebb kész képekre, és egyre kevesebbet vagy egyáltalán nem álmodik.

A legtöbb jelenlévőt a Facebook gyerekekre gyakorolt hatása érdekelte, amire azt mondta a terapeuta, hogy a szülői minta és a kontroll, a gyermek ismerete szabja meg egyéntől függően, hogy kinek mi a sok vagy az elég.
Nincs TV vagy Internet függő gyerek, ha a szülő más mintát ad és más alternatívát (közös játék, program, sport) biztosít a számára.

Persze nem lehet csak negatív jelzőkkel illetni a közösségi hálót, hiszen nagyon fontos szerepe van a gyors kapcsolattartásban, és számos egyéb dologra is jó.

A kulcsmondat talán az, hogy mindent arra kell használni, amire való, és mint az élet minden területén a mértékletesség, a tudatosság, a kontrolláltság itt is nélkülözhetetlen.

A következő előadás 2019. szeptember 13-án lesz „Családi kirakós” címmel.

Kellényi Barbara
a sorozat szervezője


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban