Családi kirakós - az ÉrtékSték második előadása


Goethe idézettel kezdődött 2019. szeptember 13-án az ÉrtékSték második előadása. "A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen tiszta szeretetet."


Esemény időpontja: 2019.09.13
2019-09-15


"A boldogságot nem lehet ajándékba kapni. Egyetlen titka: adni, mindig csak adni, jó szót, bátorítást, mosolyt, hitet, és sok-sok önzetlen tiszta szeretetet." Ezzel a Goethe idézettel kezdődött 2019. szeptember 13-án az ÉrtékSték második előadása.

Kellényi Barbara köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy az ÉrtékSték az az alkalom, amikor nem szégyen érzésekről, érzelmesen beszélni, ahol lehetünk gyengék és védtelenek, mert az erő nem a zokszó nélkül kibírt fájdalomban, hanem a felvállalt gyengeségünkben van.

A meghívóról idézte: "A család az, ahol az élet kezdődik és a szeretet soha nem ér véget!"

Az ÉrtékStékben nagy hangsúlyt kap a család, a családi értékek, az odafigyelés a szeretet és a gondoskodás.

A család szűkebb és tágabb értelemben. A család, mint legkisebb egység (apa, anya, gyerekek) és a család, mint egy közösség példának okáért a kölesdi emberek.
A család az az értékközösség, amiben szeretünk és szeretnek, élünk és érzünk, biztonságban vagyunk és lehetünk. Összefogunk és összetartozunk.
Kiemelte: a legszebb ajándék, amit adhatunk valakinek, az az időnk, a törődésünk, a figyelmünk, a kedvességünk és a szeretetünk.
A család az, ahol a gyermek a szülői minták alapján formálódik, nem feltétlen azt tanulja meg, amit a szülő tanítani akar neki, hanem azt amilyen mintával szolgál.

A bevezető után Vida Krisztina felnőtt klinikai és mentálhigiéniás szakpszichológus és család terapeuta előadása kezdődött.

A szakember elmondta, hogy a válás után a családok felbomlásával új családrendszerek jönnek létre amelyeknek hosszú idő kell (4-7 év), mire a közös szokások, a közös szabályrendszerek kialakulnak, mire a gyermek újra biztonságban tudja érezni magát.
Ez azonban egy nagyon hosszú út, kemény munka sok tolerancia, következetesség, türelem és szeretet eredménye.

A mozaik család léte egy új identitás tudatot és új szemléletet vár a szülőktől, nagyszülőktől, rokonoktól és a gyerekektől is.
Minden szereplőnek tisztában kell lennie a családban betöltött szerepével és fontos, hogy merjék a szereplők felvállalni, hogy "pót" szülők, "pót" nagyszülők, mert ezzel segítik legjobban a gyermekek eligazodását az új családi környezetben.

A mozaikcsaládok összetartása nagy és nehéz feladat, mivel nincs még hagyománya, nincs még minta, amit a szereplők másolni tudnának. A szakember elmondta, hogy nem lehetetlen "jól csinálni", de ehhez a két szülőnek folyamatosan kommunikálniuk kell egymással, és kontrollálni kell a helyzeteket, hogy a megbeszélt határokat (pl. ki neveli a gyereket) ne lépjék át.
Az is elhangzott, hogy külön kell választani a férfi nő kapcsolatot és a családi kapcsolatot.
Egy működő férfi nő kapcsolat egy szerelem nem záloga a működő új mozaik családnak. Sem a gyermekektől sem a "pót" szülőtől nem elvárható, hogy azonnal szeressék az új szereplők egymást.
De az elfogadás kötelező!
A szeretet kialakulása a közös programok, közös élmények a közös napi rutinok megtartásával fokozatosan épül és születik meg.
Ezért azt javasolta, hogy a siker érdekében időt kell hagyni a megszokásra, nem szabad semmit siettetni, az összeköltözést fél egy évre tartja optimálisnak.

Az előadás könyvajánlóval zárult.

A résztvevőknek sütemény és üdítő mellett még volt lehetőségük a kötetlen beszélgetésre.

Kellényi Barbara
az ÉrtékSték előadások szervezője


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban