BENELUX országok, mint az európai kultúra ékkövei


A kölesdi Népfőiskola 21-dik évfolyamán 21-dik alkalommal vártuk Zentai András címzetes igazgató előadását.


Esemény időpontja: 2020.01.09
2020-01-09

A kölesdi Népfőiskola 21-dik évfolyamán 21-dik alkalommal vártuk Zentai András címzetes igazgató előadását.

Előadónk elmondta, hogy élete első 23 évét Kölesden élte, ezért kölesdinek érzi magát. Elemi iskolai éveiből több tanítójáról név szerint emlékezett meg, de diákélményeiről is hallottunk, és ezek bizony a fiatalabb hallgatók körében eddig ismeretlen tényezők voltak.

(Talán egy előadást szentelhetnénk a régi iskolák életének is).

Ez alkalommal a BENELUX országokról, mint az európai kultúra ékköveiről hallottunk.
A cím nem véletlen, hiszen a 17. században meghatározó volt a Németalföld festészete.
Rubens, Rembrandt, Jan van Eyck ismert nevek, festményeiket neves épületek, múzeumok őrzik.

Itt a víz átok és áldás, de mindenképp meghatározó a terület életében.

Hallottuk a süllyedő alföld történetét, amikor a jégkorszaki vastag jég a Skandináv területeken elolvadt, akkor ezek a területek emelkedni, az európai partok süllyedni kezdtek, melynek következtében Hollandiában a gátszakadások miatt elöntött területeken sok ezren vesztették életüket, de a víz áldás is, hiszen kedvező feltételeket biztosít a hajózásnak.

Szó esett a 15. századi függetlenségi harcokról, a 16. században induló hatalmas fejlődésről, ami a három országot egyre közelebb hozza egymáshoz.
1948-ban vámuniót kötnek, és 1958-ban létrejön az európai gazdasági közösség, amely az Európai Unió elődje.

A Tolna megyénél kisebb területű Luxemburg gazdagságáról, acéltermeléséről, a nagyhercegről, hercegi palotáról, a katonaságról és az erődrendszerről hallottunk és láttunk képeket, majd Belgium városaiban csodáltuk meg a gótikus városházakat, céhes házakat, székesegyházakat, a faragott fa oltárokat, üvegablakokat. Brüsszelben a királyi palotát, a világ legszebb főterét, a Pisilő kisfiú szobrát és annak történetét.

Ezek után Hollandia városai, nevezetességei, csatornái, városainak palotái, festői és azok művei, templomai, kilátói, múzeumai, a gyémántcsiszolás mesterei, Rembrandt sírja, Rubens szobra és a Rubens ház körüli séta következett.

Az érdekes és tartalmas előadást köszönjük!


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban