Viseletbemutató a gyöngyfűző táborban


2020. augusztus 4-kén Minorits Jánosné népi iparművész, viseletkészítő, az őcsényi viseletet mutatta be a gyöngyfűző tábor résztvevőinek, és az érdeklődő kölesdieknek.


Esemény időpontja: 2020.08.04
2020-08-10

2020. augusztus 3-kán 18 résztvevő érekezett a kölesdi táborba, akik a sárközi ékszerek készítésének fortélyait szerették volna megtanulni Pálné Osvald Éva útmutatása alapján. A képek között látjuk az utolsó nap terítkén, hogy a tanulás eredményeként győnyörű sárközi nyaksik születtek.

Augusztus 4-kén Minorits Jánosné népi iparművész, viseletkészítő, az őcsényi viseletet mutatta be a gyöngyfűző tábor résztvevőinek, és az érdeklődő kölesdieknek.

Az öltöztetés előtt hasznos információkat kaptunk a viselettel kapcsolatos kifejezésekről, mint rojt, rost, sodrásdísz, a családi állapotot is kifejező fejdíszről, homlok bársonyról, kisbársonyról, nagy bársonyról, de szó esett a perémről, oblegációról, borotvált selyemről, szabott és parittya főkötőről, az újmenyecske fejét díszítő bíborról, annak hímzéséről, a csafringról, bókonyról, a maguk szőtte bőingről a színes és fekete-fehér hímzésről, és a pápának készített miseruháról is.

Végül tanúi voltunk a nagylány viseletbe öltöztetésének, amikor az ümögre és a rövid alsószoknyára került a „fébeszabott” rokolya, majd, az első bodros, második bodros, harmadik bodros, végül hatodiknak az egyenes rokolya, felülre pedig a borotvált francia selyemből készült szoknya.

A szoknyán kívül viselték a maguk szőtte bodorvászon félinget, erre kötötték a körülrojtos, egyenes kötényt.

Következett a nyakbavetős gyöngy, majd a nyakbodor és hármas párta, hátul pedig a pártára kötött hátpántlika, végül a selyemkendő.
A derékra került a szorítkó, a lábán gyöngyökkel hímzett szegedi papucs volt.
Még a testtartásnak is szabályai voltak. Kezüket derékon összefogva tartottál, könyökük a csípőn volt.

Az újmenyecske szoknyája 1880-ból maradt meg, a 16 éves lány öltözetes fényképét is láthattuk.

A rokolyákra sorra kerültek a szoknya, a szoknya anyagából a röpi, majd a kötény, a parittya főkötő, a bíbor, a nyakbodor, a hátpántlika, bókonyos csafring, ami a szoknya aljáig ért. Láttuk, hogy a felcsavart abroszra, hogyan tekerték fel a nagy selyemkendőt, végül a kezébe került a hímzett jegykendő.

Köszönjük a tartalmas bemutatót.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban