Képek Szentes Gábor drón felvételeiből honismereti foglalkozás


2022. április 25-én a Honismereti szakkör vezetője, Dr. Kiszler Gyuláné köszöntötte Szentes Gábort abból az alkalomból, hogy a „drónfotós” Kölesd és környékén készült fotóiból fogunk érdekes felvételeket látni.


Esemény időpontja: 2022.04.27
2022-04-27

2022. április 25-én a Honismereti szakkör vezetője, Dr. Kiszler Gyuláné köszöntötte Szentes Gábort abból az alkalomból, hogy a „drónfotós” Kölesd és környékén készült fotóiból fogunk érdekes felvételeket látni.

A vetített képek segítségével láttuk különböző épületek templomok, kastélyok, romok légi felvételeit, de a templomok belső terében is repkedett, fényképezett a drón.
Így olyan képek is szemünk elé kerültek, amiket fényképezőgéppel nem lehettek volna elérni.

A drón még a veszélyes helyeket is „fel tudja térképezni”.

Murga és Gyönk templomai után a kölesdi evangélikus és református templomok tornyai következtek, majd a templomok belső terének képeit láttuk, miközben magunkat is a térben éreztük.

A borjádi Söréttorony madártávlati képe után a belső részek aprólékos bemutatásával a sörétkészítés folyamatát is bemutatta.

Következett a Csapó kastély és kápolna kívül, belül, a pince és park, majd a felsőhídvégi Jeszenszky kastély omladozó kápolnája, benne a vandálok munkájának „eredménye”, a melléképületek mai állapota.

Szép képeket láttunk a kajdacsi katolikus templomról, a Sztankovánszky kastélyról, amely most az iskolának ad otthont.

Következett a kölesdi református templom, a kistormási templom oltára,
a Kölesdi evangélikus templom rajzai, a Hangosból származó keresztelő kút fényképével.

Szabatonpuszta légi felvételein a régi nagy istállók már hiányoznak.

Szedres felé haladva a Bezerédi kápolnát és kastélyt, a lovas udvarház mellett az Apáthy templomot láttuk.

Utunk a felújított Benyovszky kápolnába vezetett, a parkerdőben megálltunk Eötvös József emléktáblája előtt.

A teljesen kifosztott Udvari templom után értünk Hangosba, ahol a régi falu épületei eltűntek, templomát is lebontották, így az emlékezés a fényképek segítségével történt.

A templom oltárképe Szederkényben található, de a templomból csak a lépcső maradványit találhatjuk, bár a templom előtt álló nagy gesztenyefa még megvan.

Iskolai képeken a hallgatóság felismerte a személyeket, többen magukat is.
A templomból két tetőn levő bádog szellőző maradt, amelyeket Szentes Gábor őriz.

A beszakadtak pincék sora után temetői képek, síremlékek következtek, majd a hangosi templom harangjának hangja mellett videófilmen tájképeket láttunk a hangosi és alsópéli útról, madártávlatból a kajdacsi református, a kölesdi evangélikus és református templomokról.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban