Kovács Ferenc festőművész kiállítása a Baranyai László Emléknapon


2024. március 13-kán A Baranyai László Emléknapon Kovács Ferenc művésztanár kiállítását Losoncziné Dr. Baranyai Eszter nyitotta meg.


Esemény időpontja: 2024.03.09
2024-03-10

Dr. Baranyai Eszter köszöntötte az 1930-as évek második felében született Kovács Ferenc festőművészt.
A következőkben a megnyitó szövegéből olvashatunk részleteket.

"Amikor az emléknapot kezdtük tervezni, nem volt kérdés sem, hogy kivel szeretnénk ünnepelni ma.

Azzal, aki az évtizedek alatt számtalanszor hozott már virágot Kölesdnek.
Hol kiállítással, hol rajzverseny zsűrizésével, hol alkotótábor szakmai vezetésével, hol puszta jelenlétével.
Feri bácsi, köszönjük, hogy az elmúlt évtizedekben olyan sokszor hazajöttél Kölesdre, mindig örömmel és bármilyen hívó szóra eljöttél közénk, és melegségeddel, jószívű tanításaiddal mindig előre vittél minket.

Kovács Ferenc festőművész azért is áll nagyon közel hozzánk, mert kiváló, a szakma és a közönség által is elismert festőművész, mégsem éreztük sosem azt, hogy nem egy közülünk.
Szakmájának mestere, de viselkedésében, akár csak szóhasználatában sosem éreztük azt, hogy a magas művészet elefántcsonttornyából tekintget le ránk.
Azt az ideát testesíti meg számunkra, amire mi kölesdiek – többek között a Látás-munka után – szocializálódtunk.

Személyében megvalósul számunkra az ember és művészet kézenfogása, az a fajta emberközeli művészet, mely a nem szakértő közönséget is meri büszke és tudatos művészetkedvelővé tenni.

Művészete sosem volt öncélú, legyen szó pedagógiai munkáról, alkotótáborokról, tanítványokról, a Bonyhádi Képzőművészeti Körről, a művészi önmegvalósítása mellett mindig adott, hogy ezzel mások önmegvalósításához vagy simán embernek maradásához hozzájáruljon.

Kovács Ferenc témáival és színeivel mindig a harmóniát hozta elénk.
Nem provokál, nem oszt meg, alkotásaiban semmi sem kontúros, direkt vagy erőszakos.
Nem kifejezetten közösségi, történelmi, nemzeti témákkal, hősökkel, tragédiákkal foglalkozik, hanem annál sokkal többel, a mindennek alapot adó egyéni tekintettel.
Azzal, ahogyan az egyén lát, vagy láthatna egy-egy pillanatot.

Feri bácsi ehhez gyakran használja a természet különböző megjelenítési formáit.
A természetet, ami mindenre megtanít bennünket, ha hagyjuk: a létezésben egymás melletti különböző hangulatokra, a csendre, nyugalomra, harmóniára, a ciklikusságra, arra, hogy mindig mindennek megvan a maga ideje, és nem minden a mi kezünkben van. Gyakran nyúl olyan ember alkotta tárgyakhoz, vagy épületekhez is, melyek valamilyen esztétikai értéket képviselnek.

Kovács Ferenc festőművész minden alkotása a jót, a békéset, a természetszeretőt, az emberszeretőt, az értékalapút, a csendre, nyugalomra és harmóniára törekvőt szólítja meg bennünk.

Kovács Ferenc festőművész kiállítását ezekkel a gondolatokkal, mély szeretettel és tisztelettel megnyitom, megtisztelő figyelmüket pedig köszönöm."


Kovács Ferenc megköszönte a meghívást, elmondta, hogy mi köti Őt Kölesdhez, majd Baranyai Lászlóhoz fűződő emlékeiből idézett. '

A rendezvény záró műsorát a a Tücsök Zenés Színpad tagjai adták, művészeti vezetőjük Béresné Kollár Éva.
A színvonalas műsor után a megjelentek a festményeket nézegették, majd a kölesdi asszonyok által készített süteményes asztalnál vörös, fehér és rozé borok mellett beszélgettek.

A kiállítás 2024. március 28-ig látogatható a Művelődési Ház nyitvatartási idejében.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban