Koszorúzása Bartal szobornál


2024. augusztus 16-kán huszadik alkalommal emlékeztünk Bartal György egykori motorversenyző tiszteletére emelt obeliszknél.


Esemény időpontja: 2024.08.16
2024-08-16

Az eseményen az Országos Rendőr-főkapitányság, a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság, Kölesd település önkormányzata, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az Országos Mentőszolgálat, motoros klubok és a polgárőrség képviselői, valamint magánszemélyek vettek részt.

Ünnepi beszédet Óberling József rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője mondott.
Beszédében felelevenítette azt, hogy 1936-ban milyen jelentős események voltak.

1936. augusztus 16-ka a 11. nyári olimpia befejező napja Berlinben
1936-ban Spanyolországban polgárháború volt.
1936-ban híres emberek születtek (Ferenc pápa)
1936-ban híres emberek haltak meg (Kosztolányi Dezső)
és 1936. augusztus 16-kán motorbalesetet szenvedett Bartal György 23 éves motorversenyző

Az emlékmű talpazatára 18 koszorú került, köztük a Kölesdi Önkormányzat, a Közéleti Egyesület, a Kölesdi Motorosok Baráti Társasága nevében.

81 évvel ezelőtt történt, hogy a 23 éves motorversenyző Bartal György emlékére a Tolnavármegyei Automobil és Motoros klub 1937-ben obeliszket emelt.

A Tolnavármegyei közúti balesetben elhunytak emlékére az első megemlékezés 2004. augusztus 16-án volt.
Az évszámok képén láthatjuk, hogy a balesetben elhunytak száma évről-évre változik, hiába a rendőrség felvilágosító munkája.

Az ünnepség után a motorosokat a Művelődési Ház udvarán zsíroskenyér és friss víz várta.
A Tolna Vármegyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Tolnavármegyei Rendőr főkapitányság pedig a hűs falak között tartotta meg szokásos tanácskozását.