Béri Balogh Ádám emlékezete ünnepség Kölesden


Az ünnepség napsütéses, meleg nyári délutánon kezdődött a Béri Balogh Ádám tér árnyas fái alatt.


Esemény időpontja: 2024.08.30
2024-08-30

A Kölesdi Községi Önkormányzat és a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület tisztelettel hívott minden érdeklődőt
a 2024. szeptember 2-kán 15 órakor megemlékezésre és koszorúzásra.

Helyszín: Kölesd, Béri Balogh Ádám szobor

A felsorakozott iskolások, óvodások mellett a Tolna vármegyei honismereti szakkörök képviselői, a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium tanulói is az ünnepség résztvevői voltak.

Greifensteinné Zsebe Anita művelődésszervező, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismerti Egyesület tagja köszöntötte a megjelenteket, majd
Dr.Gesztesi Enikő PHD, a Tolna Megyei Egyed Antal Honismereti Egyesület elnöke ünnepi beszédében említette, hogy kik is a hősök, mit értünk legenda alatt, és hogy Béri Balogh Ádám egy magyar legenda.
Hivatkozott Balogh Attila Béri Balogh Ádám írására, és részletek hangzottak el Béri Balogh Ádám Rákóczinak írt leveleiből.

Elmondta azt is, hogy 2024. október 5-kén Pakson Dr.Kiszler Gyuláné a legnagyobb honismereti díjat, a Bél Mátyás díjat fogja megkapni.

Tárogató műsort adott Borsós István (tárogatós Pécs), Farkas Béla (polgármester, tárogatós Szajk).
A Szekszárdi Garay János Gimnázium 12. osztályos tanulói, Kiss Laura Beáta prózával, Málnai Tamás Mátyás pedig a Kölesdi harcrúl című verssel szerepelt.

Az esemény utolsó felvonásában a szobor megkoszorúzására került sor.

A fellépőket és vendégeket az önkormányzat a felállított sátor alatt vendégelte meg.