Megemlékezés a Béri Balogh Ádám szobornál


Az első ilyen ünnepség 2008. szeptember 2-án volt, amikor a Krisztiáni Sándor és Tamáska János szobrász restaurátorok alkotását avattuk.


Esemény időpontja: 2023.09.01
2023-09-01

Az első ilyen ünnepség 2008. szeptember 2-án volt, amikor a Krisztiáni Sándor és Tamáska János szobrász restaurátorok alkotását avattuk.

2023. szeptember 1-jén 16-dik alkalommal emlékeztünk a Rákóczi-féle szabadságharc utolsó győztes csatájára.

Az esemény fontosságát igazolja, hogy a történelmi atlaszban is megtaláljuk Kölesdet.

Az iskola tanulói az iskola zászlójával, az óvoda nagycsoportja és az érdeklődő felnőttek bevonuló zenére érkeztek, és Greifensteinné Zsebe Anita gondolatébresztő előadása segítségével, térképvázlat alapján képet kaphattak a 315 éve történt eseményekről.

A Zönge népdalkör CD lemezéről hangzott el a Béri Balogh nóta, majd hallottunk a Habsburg elnyomásról, ennek kapcsán a szabadság és szabadságharc fogalmáról, a Rácok megérkezéséről, Béri Balogh Ádám harci taktikájáról, a harcok menetéről egy szemléletes térképvázlat segítségével.
A harcok kapcsán a gyógyító orvoskútról, mely a kölesdi és medinai emberek életében sokáig fontos szerepet játszott.

A beszéd forrása Dr. Kiszler Gyuláné és Balogh Attila munkája volt.

Az ünnep fontos részeként az óvoda, az iskola, az önkormányzat és a közéleti egyesület csoportjai közül a Honismereti szakkör, a Népfőiskola és a Díszítőművész szakkör koszorúi kerültek a szobor talapzatára.

A himnusz éneklésével ért véget a megemlékezés.





Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban