Magyar pénztörténet 2.


2008. január 28-án folytattuk ismereteink bővítését a magyar pénz történetéről. Előadónk, Varga Sándor először egy visszatekintés keretében felelevenítette az egy évvel ezelőtt hallottakat, amikor az ókori pénztől a vándorló magyarok pénzismeretein át István király és az Árpád-házi királyok pénzeihez érkeztünk.

Esemény időpontja: 2008.01.28
2008-01-28

2008. január 28-án folytattuk ismereteink bővítését a magyar pénz történetéről.
Az első előadás 2007. január 29-én volt.

Varga András évfolyamfelelős és Varga Sándor előadóElőadónk, Varga Sándor először egy visszatekintés keretében felelevenítette az egy évvel ezelőtt hallottakat, amikor az ókori pénztől a vándorló magyarok
pénzismeretein át István király és az Árpád-házi királyok pénzeihez érkeztünk.

Történelmi ismereteink felelevenedtek, mikor Károly Róbert, I. Ulászló, Hunyadi János és Mátyás, II. Ulászló, a tragikus sorsú II. Lajos, Szapolyai, II. Rákóczi Ferenc, I. Lipót, János Zsigmond, Bethlen Gábor jó minőségű vagy éppen értéktelen pénzérméiről esett szó.
Találkoztunk az aranyforint, garas, obulus, dénár, tallér, tábori tallér, dukát, bányapénz képével, értékével, szerepével a magyarság életében.

A pénzek anyagukban hordozták értéküket. Ennek ismeretében beszélünk jó vagy értéktelen pénzről.
Az érmeken megjelenő képek, jelképek, feliratok sok mindenről árulkodnak, és ha hozzáértő segít ezeket felfedezni, már nem is olyan bonyolult az egész.

Jövőre Mária Terézia korával folytatjuk ismereteink bővítését.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban