Feltárások a 6-os út mentén


Dr. Geréné Dr. Vizi Márta régész, főmuzeológus előadása során régészeti feltárások érdekességeivel ismertette meg a népfőiskola 32 hallgatóját. A régész munkájáról, a geodétákkal való együttműködés fontosságáról, a „Vizi team” összetartó munkájáról, a feltárásokat követő hosszú és sokrétű munkákról tájékoztatott bennünket előadónk.

Esemény időpontja: 2008.12.03
2008-12-03

Dr. Geréné Dr. Vizi Márta régész, főmuzeológus előadása során régészeti feltárások érdekességeivel ismertette meg a népfőiskola 32 hallgatóját. A régész munkájáról, a geodétákkal való együttműködés fontosságáról, a „Vizi team” összetartó munkájáról, a feltárásokat követő hosszú és sokrétű munkákról tájékoztatott bennünket előadónk, miközben képek segítségével láttuk a munka menetét, eredményeit.

Az ilyen jellegű feltárások segítenek a kutatóknak is, mert a népek vándorlására, azok okaira, a kereskedelemre, életmódra, a terület akkori növényzetére, állatvilágára is sokszor választ adnak. Az ásatásoknál használt rudak a méretarányok miatt fontosak, hiszen a dokumentációhoz naplók, fotók, nyilvántartási számok kerülnek.

Kb. 50 településnyomot mutatnak a légi felvételek. Mi a Bátaszék-Leperd (13/A2 lelőhely), az Őcsény-Bátamező (38. lelőhely) és a Szekszárd melletti (28. lelőhely) munkálataiba kukkanthattunk be.

Európában egyedülálló lelet az Alsónyék környékén feltárt neolit temető, ahol több mint ezer, köztük fejedelmi sírra találtak faszerkezetes gödrökben. Itt a halottakat társadalmi rangjuknak megfelelően, tárgyakkal együtt temették el. 5-6 ezer évnyi időszakról kerültek elő leletek.

A rajz, fotó és tárgyi anyagok sok munkát adnak, amíg belőlük kiállítás lehet. Az antropológusok is dolgozhatnak, hiszen a vércsoportok, rokonsági kapcsolatok, betegségek felderítése rájuk vár.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban