Harmadik Erzsébetnapi disznótor Kölesden


2013. november 16-án reggel hét órakor kezdődött a harmadik Erzsébet napi disznótor Kölesden, melyet idén is Dr. Kiszler Gyula alpolgármester szervezett.

Esemény időpontja: 2013.11.16
2013-11-16

2013. november 16-án reggel hét órakor kezdődött a harmadik Erzsébet napi disznótor Kölesden, melyet idén is Dr. Kiszler Gyula alpolgármester szervezett.

Ez alkalommal új helyszínen történtek az események, mert az új „tájház” udvara lett a színtér.
A reggel csípős hidegének élét a „szúró pálinka” vette el, miután megérkezett a két fehér hússertés és a fekete csüngőhasú.
Őket a böllérek és segítőik mindjárt kezelésbe vették, és a kábítás, szúrás után már a vérfogóknak kezdődött a feladata.

A siménfalváról érkezett 34 vendég és a kölesdiek csatasorba álltak, mindenki találhatott feladatot magának.
Átfázott kezét ki-ki forró teával, vagy forralt borral melengette.

Gazdag István, Szabó János és a siménfalviak böllére csapatukkal kitettek magukért, a bámészkodók láthatták a forrázás, a gázzal és szalmával perzselés technikáját, és mire a nap kisütött a rénfáról a bontó asztalokra kerültek a nap „áldozatai”.
Bélbe került a kolbász, véres, húsos és májas hurka.

Az asszonyok a konyhában készítették a levesbe valókat, és töltötték a toroskáposztás lábasokat.
A reggelire szánt pecsenye és fokhagymás sült máj az Önkormányzati Kft tűzhelyein készült, és a közösségi tér galériás termében fogyasztottuk.

Új színfolt volt, hogy a siménfalvi disznóvágás különbözik a mi hagyományainktól, hiszen náluk a sertés szétszedése és csontozása után minden feladat „asszonymunka”, a férfiaknak nincs több dolguk. Itt is ez volt a munkamegosztás.
Természetesen (ugyan vicces formában) a kölesdi férfiak nagy része hangoztatta, hogy ezt a szokást nálunk is be kell vezetni.

Az esti tor a siménfalvi asszonyok mókás jelenetével kezdődött, majd orja levessel, főtt hússal, toros káposztával, sült hurkával, kolbásszal folytatódott, s mindez megalapozta a reggelig tartó bál hangulatát.

A rendezvény támotatói:
Stengeli Andrásné
Rettig Miklósné
Tarczal János
Varga Sándor




Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban