Második Erzsébet napi disznótor


2012. november 16-kán került sor a második Erzsébet napi disznótorra. Miután megérkezett a kölesdi gazdától a csüngőhasú disznó és Dr Kiszler Gyula alpolgármester által biztosított hússertés, a „szúrópálinka” felhörpintése után kés alá kerültek a nap áldozatai.

Esemény időpontja: 2012.11.17
2012-11-17

2012. november 16-kán került sor a második Erzsébet napi disznótorra.
Miután megérkezett a kölesdi gazdától a csüngőhasú disznó és Dr Kiszler Gyula alpolgármester által biztosított hússertés, a „szúrópálinka” felhörpintése után kés alá kerültek a nap áldozatai.

A Gazdag István és Szabó János böllérek vezette két csapat szorgos munkába kezdett.
Perzselés, mosás, bontás, darabolás, abálás, darálás, fűszerezés, keverés, kóstolás voltak a fő munkamenetek, miközben szorgos asszony és lánykezek készítették elő a hagymát, fokhagymát, fűszereket, no meg az esti vacsorához a sárgarépát, leves zöldséget, toros káposztát.

Az udvari sátorban illatozott a sült máj és pecsenye, amihez a konyhában készült az utánozhatatlan Varga Sándor féle forralt bor.

Lobogott az üstök alatt a tűz, forrt a víz, abálódott a belsőség, Kocsis József és Bonyai József voltak a főzőmesterek.

Mikor az esti vacsorára érkeztek a vendégek, a tornacsarnok terített asztalai és a Tibsa Band zenekar várta őket. Az Őszi Fény nyugdíjasklub kultúrcsoportja jókedvre derített mindenkit, kezdődhetett a vacsora tálalása, amit az Önkormányzati Kft asszonyai sütöttek, főztek.

A kölesdi hagyományoknak megfelelően a disznótoros menü első fogása az orjaleves volt, amit toros káposzta és sült hurka, kolbász követett.

Köszönet illeti Szabó Jánost, aki az adalékokat biztosította, Berényi Istvánt aki „szúrópálinkával”, az Önkormányzatot, aki fűszerpaprikával és kölesdi óborral járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

A szervező alpolgármester elmondta, hogy örvendetesen sok fiatal vett részt a munkában, és minden civil szervezet is ott serénykedett ahol tenni kellett.
Az esti jó hangulatot minden résztvevő megérdemelte.