Hun -magyar rokonság? Dr. Lénárd Tibor előadása


2013. november 18-án Dr. Lénárd Tibor előadásában olyan dolgokról hallottunk, amelyeket másképpen is lehet érteni, mint ahogyan azt az iskolában megtanultuk. A történetírás régóta tárgyalt témáiról volt szó.

Esemény időpontja: 2013.11.18
2013-11-18

2013. november 18-án Dr. Lénárd Tibor Hun-magyar rokonság? A csodaszarvas nyomában címmű előadásában olyan dolgokról hallottunk, amelyeket másképpen is lehet érteni, mint ahogyan azt az iskolában megtanultuk.
A történetírás régóta tárgyalt témáiról volt szó.

Megismertük a 13. század körül Vál közelében, egy Kéza nevű pusztán született, Simon nevű fiút, aki szorgalmas tanulással tudós pap, majd Kézai Simon néven IV. Kun László Árpád-házi királyunk udvari papja és krónikása lett.
Megírta a Gesta Hungarorum (A magyarok cselekedetei) című latin nyelvű krónikáját.
Az első könyvben a hunok történetét Attila haláláig, a másodikban a magyarok bejövetelét meséli el 1280-ig.
Ebben szerepel a csodaszarvas története, amely szinte a mai napig befolyásolja a magyarok nemzettudatát, melynek hatása a magyar művészetben is gyakran megjelenik.
Így például Than Mór Attila lakomája című festménye, Arany János Rege a csodaszarvasról című eredetmondája, de a Himnusz szövegében az „általunk nyert szép hazát Bendegúznak (Attila apja) vére” sor is a közös eredetre utal.

A hun tudat több szálon jelenik meg:
- az 1301-ig uralkodó Árpád-ház a hun dinasztiára vezeti vissza a családot
- a székelység körében él az a hagyomány, hogy ők a hunok egyenes ági leszármazottai
- az egész magyarság a hunok rokon utód népe

Hallottunk a hunok európai hódításairól, a birodalomról és bukásáról, a magyar krónikaírás történetéről, a Kézai Simon előtt született krónikákról, a mű írásához felhasznált külföldi forrásokról, valamint Anonymus krónikájáról, annak tárgyi forrásairól, a székelyek hun hagyományáról.

Mindezek után tudni kell, hogy a vérrokonság és a tudat rokonság között különbséget kell tenni, és hogy az igazságra hogyan és mikor derül fény, azt nem tudhatjuk, mert itt még a tudománynak sok tennivalója lesz.



Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban