Gyöngyfűző tábor Kölesden


2016. július 4-9 között került megrendezésre, immár harmadik alkalommal a Kölesdi Gyöngyfűző Tábor. Ebben az első csoportnak elnevezett táborban 12 fő dolgozott.


Esemény időpontja: 2016.07.09
2016-07-10

2016. július 4-9 között került megrendezésre, immár harmadik alkalommal a Kölesdi Gyöngyfűző Tábor.
Ebben az első csoportnak elnevezett táborban 12 fő dolgozott.
A táborvezető és oktató Pálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművész volt.

A résztvevők különböző településekről érkeztek, legtöbben Budapest és környékéről, Dombóvárról, de volt aki Kehidakustyánból. Név szerint: Bíró Andrea, Bereczky Sarolta, Bokodi Lajosné Éva, Csepreginé Gadácsi Anita, Kmetykó Andrásné Cili, Dr Nemesházy Valéria, Pöcze-Wester Marianna, Sczhulcz Béláné Erzsike, Vargáné Kárász Judit, Varga Sándorné Marika és Valkó Andrea.

A társaság nagy része már régebbről ismeri egymást, hiszen a szálkai gyöngyfűző táborban már az elmúlt években együtt ismerkedtek a csodás Sárközi gyöngygallérok mintavilágával és azok megfűzésével.

2014-ben Kölesden a táborvezető-oktató tervezésében és segédletével elkészültek a kölesdi gyöngygallérok is, melyekből már néhány darab zsűriztetése is megtörtént, népi iparművészeti birálóbízottság által.

E szépséges gyöngygallérok állandó kiállítása megtekinthető a kölesdi Művelődési Házban.

Az idei évben Dél-Amerikai Északnyugati területén Ecvador Loha nevű településén élő Saraguro nevű népcsoport népi gyöngyfűzésével és mintáival ismerkedtünk meg. Előadást e témakörben a szintén táborlakó Dr. Nemesházy Valéria gyöngyfűző népi iparművész tartotta, mindenki nagy örömére.

A táborban megfűzendő mintákat tervezte és rajzolta Pálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművész, táborvezető. A szorgos táborlakók tanultak és fűztek (már ki meddig jutott el) Kölesdi gyöngygallért, Saraguro espisas gyöngygallért, Saraguro hojas karkötőt, Napraforgó medált, Kölesd szeme medált, Teknős, cica és hattyú medált.

A táborban készült munkákból (kiegészítve a korábban fűzöttekkel is) szépszámú közönség előtt szinvonalas kiállítás nyílt július 8-án az IKSZT-ben.

A táborban zajló munkát színesítette a faluban lévő templomok bemutatása és megtekintése.
Gyorsan eltelt a hét, mindenki megelégedésével, sok munkával, jó kedvvel és a jővőbeni találkozás reményével.

A táborlakók köszönik minden segítő kölesdi munkáját, a kedves szót, a finom ételt, italt, az érdeklődést és a barátságot.

Varga Sándorné
táborszervező




Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban