Hagyományőrző disznótor


2016. november 19-én került sor Kölesden a VI. Erzsébet napi Hagyományőrző Disznóvágásra. A rendezvény szervezője Dr. Kiszler Gyula állatorvos, alpolgármester volt.


Esemény időpontja: 2016.11.19
2016-11-22

2016. november 19-én került sor Kölesden a VI. Erzsébet napi Hagyományőrző Disznóvágásra.
A rendezvény szervezője Dr. Kiszler Gyula állatorvos, alpolgármester volt.

Reggel hét órakor a szúrópálinka elfogyasztása után három hízott disznó került terítékre.
A feldolgozást két csapat végezte, Szabó János és Gazdag István vezetésével.
Aktívan 30-40 fő dolgozott.

A disznók perzselése, mosása, szétszedése után üstbe kerültek az abálni való részek, ahol Bonyai József és Kocsis József felügyelték a belsőségek puhulását.

Közben a Kft konyháján készült a máj és pecsenye, amelyből 60 ember reggelizett.
A novemberi hőmérséklet indokolta a forralt bor kelendőségét.
Ennek készítője Kocsis György, kínálója Greifenstein József volt.

Ez idő alatt az asszonyok „kórusa” sem lustálkodott, hiszen a hentesek hagyma, fokhagyma után kiáltottak, az esti orjaleveshez sárgarépa és egyéb zöldségfélék sorakoztak, majd a töltött káposzta gombócai kerültek a hatalmas edényekbe.

A hentesek csoportjai pedig daráltak, kevertek, míg végre bélbe került hurka és kolbász.
Ezek egy része is tepsibe végezte.

A zártkörű vacsorára érkezők a Sportcsarnokban jóízűen fogyasztották az orjalevest, a hozzá kínált zöldségekkel és főtt hússal, a töltött káposztát, hurkát, kolbászt és a rétest, majd a begyűjtött kalóriákat a TIBSA BAND zenéjének segítségével „égették” el. Szomját pedig a saját büfénél olthatta ki-ki belátása szerint.

A rendezvény több annál, mint egy hasznos szórakozás, hiszen a hús egy része az önkormányzat által adományozott szociális karácsonyi ebédhez ad alapanyagot, amelyből 250-260 személy részesül.
A bevétel nyereségét pedig kulturális gyermekrendezvények támogatásához ajánlják fel a szervezők.

Dicsértet illeti az önkormányzati Kft dolgozóit, és a közmunkásokat a teremrendezésért.