A Kölesdi Harc Napja


A Kölesdi Harc Napjának 307-ik évfordulóján ismét megemlékezés volt a Béri Balogh Ádám szobornál.

Esemény időpontja: 2015.08.31
2015-09-01

A Kölesdi Harc Napjának 307-ik évfordulóján ismét megemlékezés volt a Béri Balogh Ádám szobornál.

Ennek a szép hagyománynak az elindítója a kölesdi iskola volt, amikor 2001. szeptember 2-án rendhagyó órákon emlékeztek az eseményre.

Alsó és felsőtagozatos tanulóknak Szűcs István rendhagyó történelem órán 1708. szeptember másodikának történelmi eseményeit elevenítette fel, Falkai Gyuláné kuruc dalokat tanított, majd a friss élményeket felhasználva minden gyermek rajzot készített.

Ezt követően az osztályok végigjárták a csata fontos színhelyeit, felmentek a Harc hegyre és az Orvoskutat is meglátogatták.


2002. szeptember 2-án a brigadéros kései utódja, Dr. Horváth Zoltán avatta fel Krisztiáni Sándor és Tamáska János szobrász restaurátorok alkotását.

2003-ban és 2004-ben az iskola újra egész napos programmal emlékezett.

2005-ben Szűcs István ünnepi beszédével községi ünnepség volt, ahol az iskola tanulói és nevelői, az óvoda képviselői, a Közéleti Egyesület csoportjainak képviselői, az önkormányzat, a kisebbségi önkormányzat, a polgárőrség vettek részt és helyezték el koszorúikat.

Az évek folyamán ünnepi beszédet hallgattunk Varga Andrástól, Dr. Kiszler Gyulánétól, Balogh Attilától, Marosi Tibortól, 2008-ban a 300 éves évfordulón Dr. Puskás Imrétől, 2012-ben pedig Hende Csaba honvédelmi minisztertől.

Az idei évben ismét Szűcs István méltatta az eseményt és emelte ki Béri Balogh Ádám tevékenységét.

Koszorút helyezett el az önkormányzat, az iskola, az óvoda, a honismereti szakkör, a népfőiskola, az Őszi Fény Nyugdíjas klub, és a néptánccsoport.
Az iskolások kuruc dalokat énekeltek.

A jelenlevők az ünnepség előtt a magyar himnuszt, végén pedig Vörösmarty Szózatát hallgatták.

Sajnos honlapunk csak 2006-ban jött létre, így az eseményeket is csak 2006 óta követhetjük nyomon.