Szent István napi ünnepség Kölesden


A hagyományokhoz híven, Kölesden 2018-ban is augusztus 20-án ünnepeltük Szent István napját.


Esemény időpontja: 2018.08.20
2018-08-21

A hagyományokhoz híven, Kölesden augusztus 20-án ünnepeltük Szent István napját.

Az istentiszteleten Füller Mihály lelkész ünnepi szavait hallgattuk, közös énekkel és imádságokkal kerültünk közelebb egymáshoz.

Miután Füller Mihály az új kenyeret megáldotta, a Zönge Népdalkör az ünnepi hangulathoz méltó dalokkal szólt lelkünkhöz.

Az ünnepi beszédet Domokos Lajos egyesületi elnök mondta.

Beszédében kiemelte, hogy augusztus 20-án az államalapítást, az ezeréves magyar államiságot ünnepeljük.

Azt, hogy itt vagyunk, itt élünk 1000 éve a Kárpát-medencében, azt, hogy István király erős magyar államot szervezett, keresztény nemzetté tette a magyarokat.
A törzsi szövetségből kialakult fejedelemséget állammá szervezte, a törzseket hol békével, hol fegyverrel egyaránt hódoltatta, a lázadásokat leverte.

A béke helyreállása után felvirágzott a kereskedelem, érsekséget, püspökségeket szervezett, monostorokat alapított, így függetlenítette az országot a Szent Római Birodalomtól.

Megszervezte a vármegye rendszert, dénárjai pedig Európa szerte elismertek voltak.

Ez után az ünneplők az IKSZT galériás termében Biszákné Gáspár Erzsébet kiállítás megnyitójára mentek, majd Domokos Lajos megszegte a megáldott új kenyeret, melyet a résztvevők kacsazsírral és lila hagymával fogyasztottak a Borkútból csordogáló fehér, és vörös bor társaságában.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban