Hagyományőrző disznótor


2018. november 16-án került sor Kölesden a nyolcadik, Erzsébet napi disznótorra.


Esemény időpontja: 2018.11.16
2018-11-23

2018. november 16-án került sor Kölesden a nyolcadik, Erzsébet napi disznótorra.
A feldolgozásra a disznók tenyészetből érkeztek.

A levágott sertéseket Szabó János hentes vezetésével és irányításával dolgozó előkészítő a brigád tagjai: Hevesi György, Kiss Gábor, Konrád Zoltán és Tímár István.

A pörzsölés után alapos mosás, kaparás következett, így kerültek a csontozó sátorba és az abáló forróvizes bográcsaiba a disznók megfelelő darabjai.

Az abálónál Törjék István, Bonyai József és Hamar János serénykedett, a csontozó, majd daráló, keverő, töltő brigád tagjai pedig Gazdag István, Petrovics György, Térmeg János, Szabó Tibor, Benke János volt.

Közben az asszonyok a konyhán a hagymát és fokhagymát készítették elő, majd a kolbászhús megérkezése után a töltöttkáposzta csomagocskái kerültek a főző edényekbe.

Az udvaron „kinyitott a forraltboros ház”, ahol Kocsis György főzte és kínálta a vörös borból készült, illatosan gőzölgő italt.

Mikorra a hentesek és segédjeik elkészültek, asztalra került a sült máj és pecsenye, amit az IKSZT-ben megterített asztalnál fogyasztottak az esemény "munkásai" és vendégei.

Az esti program fénypontja a vacsora volt, ahol az utánozhatatlan orja leves után a töltött káposzta és sült hurka, kolbász következett.

Az eseményre a siménfalvi testvérvárosból érkező vendégek öt fogadó családnál, és a Levendula vendégházban szálltak meg.

A vacsora az Önkormányzati Kft dolgozóit dicsérte, a vacsora utáni jó hangolatot pedig a TIBSA BAND zenéje biztosította.

A rendezvény szervezője Dr. Kiszler Gyula alpolgármester volt



Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban