ÚJ LÁTÁS művésztelep Kölesden


2019. augusztus 1-jén Kölesden ÚJ LÁTÁS művésztelep kezdte meg működését, melyet a Tolna Megyei Önkormányzat pályázata tett lehetővé.


Esemény időpontja: 2019.08.06
2019-08-12

2019. augusztus 1-jén Kölesden ÚJ LÁTÁS művésztelep kezdte meg működését, melyet a Tolna Megyei Önkormányzat pályázata tett lehetővé.

„A helyi identitás és kohézió erősítése Tolna megye 8 településének irodalmi, képzőművészeti és zenei hagyományainak visszatanításával” című projektben Sióagárd, Harc, Kölesd, Medina, Szedres, Tengelic, Sárszentlőrinc és Pálfa településeken 2021 tavaszáig közel száz kulturális és közösségfejlesztő program valósul meg közösségfejlesztési, zenei, irodalmi, képzőművészeti és értéktári területeken.

A képzőművészeti vonal keretében egyik cél, hogy Baranyai László (1938-1989) népművelő kultúra és közösségformáló munkáját felelevenítse, az általa elképzelt alapokat felhasználva, a mai korhoz igazítva és továbbfejlesztve újra élessze.

A művésztelepre érkező művészeket a Levendula vendégházban Dr. Kiszler Gyula alpolgármester köszöntötte.

Elmondta, hogy ennek a tábornak volt előzménye, hiszen a Baranyai László által szervezett táborokban neves művészek fordultak meg, amiről a Kölesdi Képtár is tanúskodik.
Kívánta, hogy érezzék jól magukat.

Könyv Kata, a tábor vezetője is kiemelte a komoly múltat, melynek újraélesztője Dr. Baranyai Eszter, aki a művészeknek termékeny hetet kívánt.

Ezek után a Művelődési Házban megtekintették a munka helyszínét.

Az alkotó tevékenység mellett, ismerkedtek Kölesddel és környékével is.

Dr. Kiszler Gyuláné vezetésével Kölesd történelmét, helyi értékeit, Kisfalvi Erzsébet vezetésével a Baranyai emlékszobát és a Képtárat ismerték meg.

Medinán Konrád László fogadta a csoportot, ahol Medina történelme mellett a Szerb és Református templommal, majd Szabó Dávid szőlőjében a Szekszárdi borvidékkel ismerkedtek, az utolsó este pedig a kölesdi önkormányzat szőlősében grilleztek.
Szabad estéiken egymás szakmai munkásságával ismerkedtek a vendégház udvarán felállított vetítővászon segítségével.

A tábor egy színvonalas kiállítással zárult.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban