Az ÉrtékSték előadása Közösség fejlesztés vidéki közösségekben


2019. október 11-én újabb ÉrtékSték előadáson vehettek részt az érdeklődők. Az előadás témája a „Közösség fejlesztés vidéki közösségekben” címet viselte.


Esemény időpontja: 2019.10.11
2019-10-18

2019. október 11-én újabb ÉrtékSték előadáson vehettek részt az érdeklődők.
Az előadás témája a „Közösség fejlesztés vidéki közösségekben” címet viselte.

Szilágyi Tamás - aki a szegedi egyetem volt professzora, pályázatíró és egyben közösségfejlesztési szakértő – demográfiai statisztikákkal hívta fel a figyelmet arra, hogy új nézőpontot kell keresni a kis települések megtartó szerepével kapcsolatban.

Két fontos irány van –hangzott el - az egyik az oly sokszor emlegetett fiatalok elvándorlásának mérséklése, ugyanakkor új perspektívát is nyitott (külföldi kutatások és példák alapján), az 55 – 70 éves korosztály aktiválása, bevonása a közösségi életbe.

Mindamellett, hogy a fiatal és idősebb korosztályok közötti kapcsolat közelítése (nagyszülő-unoka programok) az emberi kapcsolatok erősödését is magával hozza, rámutatott, hogy az idősebb korosztály bevonása olyan helyi problémákra is megoldást jelenthet, amelynek megoldása más formában a központi irányításnak nem szívügye, vagy nincs rá megoldási javaslata.

Fontosnak tartotta, hogy a nyugdíjas korosztály önálló érdekérvényesítő szervezetet alakítson magának, ez lehetőséget teremt pályázatokban való részvételre is – ebben segítségét is felajánlotta -, illetve a helyi politikában az őket érintő kérdésekben is szerepet kaphatnak, igényelhetnek általa.

Az előadás kötetlen beszélgetéssel és falatozással zárult.

Kellényi Barbara


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban