Régimódi történetek - mai olvasatban Losoncziné dr. Baranyai Eszter előadása


A Kölesdi Közéleti Egyesület Népfőiskolája keretében 2022. március 21-én „Régimódi történet(ek) - mai olvasatban” címmel Losoncziné dr. Baranyai Eszter előadását hallottuk. A cikkben előadónk gondolatait olvashatjuk.


Esemény időpontja: 2022.03.21
2022-03-29

A Kölesdi Közéleti Egyesület Népfőiskolája keretében 2022. március 21-én „Régimódi történet(ek) - mai olvasatban” címmel tartott előadásomban arról beszélhettem a jelenlevőknek teljesen szubjektív látószögből, hogy én, ma, hogyan olvasom Szabó Magdát, mit vélek belőle érteni, és leginkább, hogy mindezek alapján miért ajánlom jó szívvel mindenkinek, hogy legalább egy Szabó Magda olvasata legyen.

Azért, mert Szabó Magda írásaiban a női sorsok, az emberi kapcsolatok, az ember önkiteljesedése, a család, a hit, a hazaszeretet, a hűség, az elvhűség kapnak erős hangsúlyt. Ha ezek az értékek érdekelnek bennünket, nagyon könnyen kapcsolódhatunk hozzá.

Azért, mert olyan erővel világítja meg a sorsfordító pillanatokat, azok létezését, súlyát, jelentőségét, hogy a saját életünkben is felismerhetővé válnak – ez pedig az alapja, hogy jóval könnyebben fogadható legyen a sorsfordító pillanat által kijelölt irány.

Azért, mert Szabó Magda személyisége és szereplői mindannyiunk számára tükrök. Ha csak magamból indulok ki, láttam már magamat Zsófikának, aki egy életen át apja szívroham előtti befejezetlen üzenetét keresi. Vagy Vitay Georginának, akinek meg kell tanulni viszonyítani. De voltam már Encsy Eszter, megkeseredett és utálatos, vagy éppen Szőcs Iza, akinek generációs szakadékokat kell megoldani.
És éreztem már helyzetemet „Szabó Magdásnak”, vagyis „cum tacent, clamant”.
Hányszor előfordul ugyanis, hogy mikor némák vagyunk, akkor és azzal ordítunk. Közben pedig másokat is látok, láttam ugyanezekben a szerepekben, élethelyzetekben.

Szabó Magda alkotásai a kezünk ügyében vannak, és elérhető segítséget nyújtanak abban, hogy közelebb kerüljünk a megfejtéshez: mi zajlik bennünk, embertársainkban, környezetünkben. Ha pedig ez csak részben is sikerül, az nem csak kikapcsolódás vagy egyszerűen egy feladvány megoldása - annál sokkal fontosabb.

Hiszen a világ mindig a megértéstől és elfogadástól lesz gördülékenyebb és puhább, és így tudunk majd egymáshoz, és Szabó Magda ajánlásához is egyre közelíteni: „úgy kell élni, hogy míg a világban forgolódunk, ne súroljuk le más emberről a bőrt.”

Losoncziné dr. Baranyai Eszter


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban