Zsámbéki vendégek Kölesden


Új állomáshoz érkezett a Kölsd-Zsámbék kapcsolat.


Esemény időpontja: 2021.07.23
2021-08-05

Új állomáshoz érkezett a Kölsd-Zsámbék kapcsolat.

A kölesdi népviselet és hímzés hatására Horváth Ildikó textil és öltözéktervező iparművész VISELETVÁNDORLÁS kiállítását a kölesdi népviselet és hímzés ihlette.

Az e témában készült kabát, fehér ruha, blúz és szoknya variációk kiállítás megnyitóján nagy érdeklődéssel hallgattuk Vizel Judit megnyitóját, amiben a kiállított anyagról és bemutatókról beszélt, majd Horváth Ildikó vetítéssel kísért előadást tartott a tervezésről, miközben megtudtuk, hogy a kölesdi viselet díszítő motívumait, szabásának huncutságait hol és hogyan fedezhetjük fel a kiállított munkákban.

A délelőtt érkező zsámbéki vendégeket egy kölesdi csoport fogadta.

Greifenstein József polgátmester köszöntője után a csoport Zsámbék utcai sétát tett, majd a református templomban Lénárd Tibor előadásában nemcsak a templomról, de a két falu közös múltjáról, az első tiszteletesek érdemeiről is beszélt.

Ezek után a temetőben felkeresték Kőrös János, Bónis Ferenc és Ötvös János lelkészek sírját.

A sétát ebéd követte, majd a Honismereti szobában Dr. Kiszler Gyuláné fogadta a vendégeket, bemutatta a gyűjtött anyagot, Kölesd történelmi hagyományait.

A kiállítás megnyitója 5 órakor kezdődött, ahova a kölesdiek szép számmal gyülekeztek.

Greifenstenné Zsebe Anita köszöntője, a Zönge népdalkör dalcsokra, Vizel Judit és Horváth Ildikó megnyitója után a zsámbéki és kölesdi vendégek a borkútnál kötetlen, vidám beszélgetéssel kóstolgatták a házi sós és édes süteményeket, és természetesen a borkút jóvoltából a kölesdi borokat is.

A vacsora és közös éneklés után a vendégek nevében Balázs Mónika Csilla megköszönte a kellemes napot, és abban a reményben búcsúztak, hogy még ebben az évben viszonozhatják ezt a szívélyes vendéglátást.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban