Kölesdiek Zsámbékon


2019. szeptember 8-kán az önkormányzat buszával és két személyautóval huszonöt kölesdi utazott Zsámbékra.


Esemény időpontja: 2019.09.08
2019-09-09

2019. szeptember 8-kán az önkormányzat buszával és két személyautóval huszonöt kölesdi utazott Zsámbékra.

Az esemény előzménye az volt, hogy a zsámbéki Közművelődési Intézmény és Könyvtár igazgatója tudomást szerzett arról, hogy valamikor régen a vallásüldözések időszakában több család Zsámbékról Kölesdre menekült.

Persze ez a tény nem volt ismeretlen Zsámbékon, de most Balázs Mónika Csilla ezt a tényt kézzelfoghatóvá szerette volna tenni, és felvette a kapcsolatot a kölesdi könyvtár vezetőjével, Csikné Bányai Máriával, hogy segítsen egy találkozás megszervezésében.

Mindez valamikor a tavasz folyamán történt, és augusztus elején, amikor Zsámbék újra jelentkezett, Berényi István polgármester a kölesdi könyvtár vezetőjét bízta meg ezzel a feladattal.

A szervezés során Dr. Lénárd Tibor saját családfájának kutatása alapján előkerült a zsámbéki leszármazottak névsora.

Így aztán a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár névre szóló meghívót küldött Kölesd polgármesterének és képviselő testületének, a zsámbéki leszármazottaknak, Falkainé Jakab Évának és a Zönge Népdalkörnek, valamint Kisfalvi Erzsébetnek, a Kölesdi Díszítőművész Szakkör vezetőjének, akitől egy kölesdi fehérhímzés bemutatót is kért.

Így esett, hogy gyorsan egy fehérhímzés kiállítás verbuválódott 13 nagy abroszból, 21 terítőből, és egy szakkört bemutató tablóból, a Zönge Népdalkör pedig egy kölesdi és egy őcsényi dalcsokorral készült a bemutatkozásra.

A kölesdi csapat délután 3 órára érkezett Zsámbékra, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket.

A „Három ágnak hat levele…” című rendezvényt a Zsámbéki Keszkenő Népdalkör Egyesület tizenegyedik alkalommal rendezi.

Négy órakor Sztankovics Judit, a Keszkenő Népdalkör Egyesület elnöke, Balázs Mónika Csilla, a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár igazgatója, Horváth László polgármester köszöntője után Bereczky Zoltán református lelkész Zsámbék múltjáról, Dr. Lénárd Tibor a két falu régmúltbeli kapcsolatáról, Kisfalvi Erzsébet pedig a kölesdi fehérhímzés történetéről beszélt.

Az ünnepi gálaműsort a Zönge Népdalkör kölesdi dalcsokra nyitotta, ez után két táncospár fergeteges tánca, majd az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör és zenekari szám, valamint ismét tánc következett.
A zöngések második fellépésében Őcsényi dalcsokrot hallottunk, végül a Keszkenő Népdalkör zárta a műsort.

Az ajándékok átadásakor Greifenstein József képviselő Kölesd címerét adta át Horváth Lászlónak, aki Zsámbék címerét nyújtotta viszonzásul, hozzátéve, hogy Zsámbék nem a most divatos testvérvárosi, hanem egy igazi baráti kapcsolatot szeretne fenntartani Kölesddel.

A következő kötetlen programban beszélgetések kezdődtek vendéglátók és vendégek között, falatoztuk a házi süteményeket és szendvicseket, búcsúzóul pedig újbóli találkozást ígértünk egymásnak.


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban