A kölesdi Népfőiskola záró kirándulása Czikk László halastavához


A kölesdi Népfőiskola hagyományai közé tartozik, hogy a tanév végén a hallgatók kiránduláson vesznek részt.


Esemény időpontja: 2022.05.23
2022-05-23

A kölesdi Népfőiskola hagyományai közé tartozik, hogy a tanév végén a hallgatók kiránduláson vesznek részt.

A 2021/22-es tanévet Czikk László varsádi halastavánál zártuk.
A tórendszert, amely 10 tóból áll, a Kalaznó felől érkező Donát patak 7 millió köbméter vize táplálja.

Mi a 7-es tó partján hallgattuk a vendégfogadó Czikk László ismertetőjét arról, hogyan indult a vállalkozás, hogyan fejlődött, milyen nehézségekkel kellett megbirkózni a családi vállalkozásnak.

A 7-es tó 5-6 ezer köbméter vizét, egy széles gát védi, melynek építésébe is beavatott az előadó, de megtudtuk a zsilip szerepét, a tóban levő halfajok arányát.

A halak 90% ponty, a növényevő amur a takarító szerepét tölti be, a keszeg és kárász a gyomhalak, a ragadozók közül a süllő, csuka és harcsa találhatók.

A haltelepítésről megtudtuk, hogy első évben 3-4 grammos ivadékokat vásárolnak, ezek az egynyári halak, második évben kisebb tavakba, harmadik év tavaszán a nagy tavakba kerülnek.

Közben tanúi lehettünk az éppen folyó lehalászásnak, a hálóval kerítésnek, majd a zsákmány part felé „terelésének”, a halak daruval történő kiemelésének, osztályozásnak, szállításának.

A természetes veszteséghez hozzájárul a természet, (gémek, bakcsók vidra) és az orvhalászok.

Ez után Varsádon a vállalkozás központjában néztünk körül, ahol a rend, tisztaság, szépség csodáját láttuk, és mindezt a régi varsádi Tsz lepusztulóban levő telepéből varázsolták az új gazdák.

A tó partján álló faház mellett pihentünk meg, vizet, üdítőt, apró süteményeket rágcsálva beszélgettünk, majd a varsádi kilátó felé vezetett utunk, amely meredek volt ugyan, de mi hősiesen kitartottunk, a tetőn pedig sokan még a kilátó lépcsőit is megmászták.

Hazafelé Gyönkön Greifenstein József polgármester egy fagylalttal ajándékozott meg bennünket.

A csoport köszöni a szervező Csikné Bányai Máriának a szép napot!


Eseménynaptár

eseménynaptár nagyban