Hagyományőrző Erzsébet napi disznóvágás


2023. november 18-kán került sor a tizedik hagyományőrző disznótorra.


Esemény időpontja: 2023.11.18
2023-11-17

Az eseményt november 10-kén megelőzte egy megbeszélés, ahol férfiak és nők népes csapata
beszélte meg és vállalta az előkészítő tevékenységet, és természetesen a disznótoron való munkát is.
November 18-kán reggel autón érkezett a 180 kg-os "malacka", (aki tudta, vagy nem tudta, hogy mi vár rá), megadta magát, és kábítás után a disznótor főszereplője lett.
A "szúrás" után a perzselés következett. minek következtében egy fekete diszót láthattak a nézelődők.
A kefék és lapátok, vakarók segítségével megkezdődött a kifehéredés, és az így megtisztított főszereplő a rénfára került, ahol Szabó János a belsőségeket az abáló üstökbe, a levágott darabokat a feldolgozó sátorba küldte.
Itt a csontozás, húsok aprítása után a daráló készítette elő a kolbászhúst.
A kolbászkeverés, kóstolás után a töltés, majd a hurka anyagának előkészítése és töltése következett.
Ez idő alatt a konyhában szorgalmas kezek tisztították a hagymát, fokhagymát, majd a kolbászhús megérkezése után húsgombócok kerültek a káposzta közé.
De a konyhában készült a forralt bor és citromos tea is, melyet az asszonyok kínáltak az udvaron dolgozóknak.
Reggelire hagymás vért kóstolhattak, majd 10 óra körül megérkezett a pecsenye és fokhagymás máj is, melyet az IKSZT -ben terített aszal mellett fogyasztottak el a munkában résztvevők.
Az esti bálra zsúfolásig megtelt sportcsarnokban a rendezvény fő szervezője Dr. Kiszler Gyula, és Greifenstein József polgármester köszöntője után asztalra került a hagyományos orja leves zöldségekkel és főtt hússal, a toros töltöttkáposzta, sült hurka és kolbász.
A menüsort túrós és mákos rétes zárta.
A testvérfaluból, Siménfalváról családi kapcsolatok révén 23 vendég érkezett.
A tánchoz a zenét a TIBSA BAND szolgáltatta.
Sok fiatal volt, a jó hangulat reggel négy óráig tartott.