Erzsébet-napi disznóvágás


Több éves tervezgetés után, hagyományteremtő céllal került sor 2011. november 19-én az Erzsébet-napi disznóvágásra. Erzsébet napjának reggelén megjelentek a böllérek, az őket segítő férfiak és velük együtt a lányok, asszonyok is. Amíg a disznókat szúrták, perzselték, mosták, hasították, addig forralták a vizet, aprították a hagymát, fokhagymát, mosták a belet.

Esemény időpontja: 2011.11.19
2011-11-19

Több éves tervezgetés után, hagyományteremtő céllal került sor 2011. november 19-én az Erzsébet-napi disznóvágásra. Az eseményt megbeszélés előzte meg, ahol a falu „civiljei” felajánlásokat, javaslatokat tettek és feladatokat vállaltak.
A rendezvény szervezője, védnöke és a disznók adományozója Dr. Kiszler Gyula alpolgármester volt.

Erzsébet napjának reggelén megjelentek a böllérek, az őket segítő férfiak és velük együtt a lányok, asszonyok is. Amíg a disznókat szúrták, perzselték, mosták, hasították, addig forralták a vizet, aprították a hagymát, fokhagymát, mosták a belet. Később kellemes illattal telt meg a ház környéke, hiszen a tűzhelyeken sült a máj, a pecsenye, a konyhában készült a forralt bor, ami az elmaradhatatlan pálinkával együtt hivatott enyhíteni a hideget. Ki-ki kedvére falatozgatott, poharazgatott.

Az abálóban fortyogtak a belsőségek, előkerültek a darálók, keverés, kóstolás következett, és egy órára töltve volt véres, húsos, rizses hurka, no meg a kolbász. Közben a „menyecskék” hatalmas lábasokban készítették a töltött káposztát.

Vacsora előtt Vincze Pista bácsi nyársdugó versén, Kimitiné Boriska és Adonicsné Margitka vidám jelenetén derültünk. Az orjaleves, töltött káposzta, hurka, kolbász elfogyasztása után reggelig roptuk a táncot.